Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Παπαγεωργίου


Η Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική άρχισε τη λειτουργία της το έτος 1942 με την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Αναστάσιου Μισιρλόγλου. Εγκαταστάθηκε αρχικά, μαζί με άλλες πανεπιστημιακές κλινικές, στο Δημοτικό Νοσοκομείο στις 20 Μαΐου του 1943. Το 1953 μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α., ενώ από τον Ιανουάριο του 2004 η κλινική στεγάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ως διευθυντές της κλινικής διετέλεσαν διαδοχικά οι Καθηγητές, Α. Μισίρογλου, Κ. Τούντας, Δ. Λαζαρίδης, Ι. Σάπικας, Β. Δαλαϊνας, Δ.Κισκίνης, Γ. Μαράκης και από τις 1.9.2017 η κλινική διευθύνεται από τον Καθηγητή Βασίλειο Ν. Παπαδόπουλο.

Η διαδρομή της κλινικής στα 75 έτη ύπαρξής της είναι διαχρονικά πρωτοποριακή καθώς έχουν πραγματοποιηθεί σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα. Το 1968 γίνεται η πρώτη πτωματική μεταμόσχευση νεφρού σε πανελλήνιο επίπεδο από τον καθηγητή κ. Τούντα. Επί θητείας του καθηγητού κ. Δ. Λαζαρίδη αναπτύσσεται η καρδιοχειρουργική με αύξουσα συχνότητα σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με την ίδρυση ανεξαρτήτου τμήματος το 1986. Παράλληλα αναπτύσσεται η Αγγειοχειρουργική, που αναβαθμίζεται περαιτέρω υπό την Δ/νση του Αναπλ. Καθηγητού Ι. Σάπικα. Η κλινική διαθέτει πειραματικό χειρουργείο για την διενέργεια βασικής έρευνας στο χειρουργικό τομέα. Καθ΄ όλη της διάρκεια της λειτουργίας της Κλινικής έχουν εκπονηθεί αξιόλογες σε αριθμό και ποιότητα κλινικές, κλινικο-εργαστηριακές και καθαρά πειραματικές εργασίες, που υπογραμμίζουν το παγκόσμιο κύρος της κλινικής. Από το 2002 υπάρχει ραγδαία εξέλιξη της κλινικής στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική όσον αφορά την Γενική Χειρουργική και την Αγγειοχειρουργική Το 2005 πραγματοποιείται στη Κλινική η πρώτη επιτυχής υβριδική αποκατάσταση θωρακο-κοιλιακού ανευρύσματος σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Κλινική πρωτοπορεί και πάλι το επόμενο έτος πραγματοποιώντας την πρώτη υβριδική αποκατάσταση ανευρύσματος αορτικού τόξου υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Δ. Κισκίνη.

Σήμερα η κλινική στελεχώνεται από τον Διευθυντή Καθηγητή Χειρουργικής κ. Β. Παπαδόπουλο, τους Αναπληρωτές Καθηγητές Χειρουργικής κκ Σ.Μηλιαρά, Γ.Τσουλφά, Κ.Γιαννούλη, Κ.Σπανό, τον Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής Δ.Γιακουστίδη, ενώ το Αγγειοχειρουργικό τμήμα αποτελείται από τον Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής κ. Ν.Σαρατζή, τον Αν.Καθηγητή Ι.Λαζαρίδη, τον Επίκουρο Καθηγητή Δ.Καραμάνο, τον Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ Μ.Μαντέλα και ως Επικουρική την κ. Μilka Jangis . Επίσης ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι υπηρετούν οι κ.κ. Α. Τοουλιάς, Γ.Γεωργαντής, Π.Μπαγγέας, Κ.Γιαννιός, Κ. Σταυρίδης. Στην κλινική εκπαιδεύονται συνολικά 9 ειδικευόμενοι εκ των οποίων 7 στη Γενική Χειρουργική και 2 στην Αγγειοχειρουργική.

Η κλινική διαθέτει εξειδικευμένα ιατρεία για την αντιμετώπιση πολύπλοκων χειρουργικών παθήσεων, όπως το ιατρείο χειρουργικής ογκολογίας, το ιατρείο μαστού, το ιατρείο ενδοκρινών αδένων, το ιατρείο παχέος εντέρου και πρωκτού, το αγγειοχειρουργικό ιατρείο, το ιατρείο ανωτέρου πεπτικού και παγκρέατος και το ιατρείο χειρουργικής ήπατος και χοληφόρων. Τα ιατρεία αυτά στελεχώνονται από ιατρούς με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς, πέραν του αντικειμένου της Γενικής Χειρουργικής, όπου υπάρχουν τα ιατρεία κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Ο συνδυασμός της γενικής χειρουργικής και της αγγειοχειρουργικής επιτρέπει την αντιμετώπιση πολύπλοκων ογκολογικών περιστατικών, για τα οποία η Κλινική αποτελεί κέντρο αναφοράς στη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα στην έρευνα η κλινική συνεχίζει να πρωτοστατεί των Πανεπιστημιακών δρώμενων με προγράμματα όπως η 3D-εκτύπωση οργάνων, η οποία αποτελεί μέρος ερευνητικού πρωτοκόλλου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανολόγων , Α.Π.Θ. καθώς και με ερευνητικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιου του Βερολίνου (Γερμανία), της Βέρνης (Ελβετία) και του Harvard της Βοστώνης (ΗΠΑ).

Με το συνδυασμό του κλινικού έργου, της αναγνωρισμένης ερευνητικής δραστηριότητας σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο και την αφοσίωση στην Ιατρική Εκπαίδευση, η Αˊ Χειρουργική Κλινική, Α.Π.Θ. συνεχίζει να αποτελεί μία εκ των ιστορικοτέρων χειρουργικών κλινικών της Βορείου Ελλάδος, καθώς και κινητήρια δύναμη για την ακαδημαϊκή χειρουργική στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα