Το Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου λειτουργεί επίσημα από τον Αύγουστο του 1999, έως και σήμερα, υπό την Διεύθυνση του Ιατρού Ακτινολόγου, και νυν Προέδρου της Ακτινολογικής Εταιρίας Ελλάδος, Κου Ιωάννη Α. Τσιτουρίδη.
Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο αποτελεί ένα πιστοποιημένο, κατά το πρότυπο ISO 9001 τμήμα, το οποίο μέσω των απεικονιστικών συστημάτων προσφέρει υπηρεσίες που αποσκοπούν στην πρόληψη και τη διάγνωση. Ακόμη μέσα από επεμβατικές διαδικασίες παρέχει σε αρκετές περιπτώσεις τη δυνατότητα αποκατάστασης μιας βλάβης.
Στο τμήμα είναι εγκατεστημένος ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφο Philips Ingenia ισχυρού μαγνητικού πεδίου εντάσεως 3 Tesla. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία του Μαγνητικού Συντονισμού, ενσωματώνοντας την νέα ψηφιακή τεχνολογία Dstream, μέσω της οποίας παρέχεται κορυφαία ποιότητα εικόνας με ψηφιακή διαύγεια και ταχύτητα. Παράλληλα με τις τεχνικές απεικόνισης όλων των δομών του σώματος, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης και προηγμένων απεικονιστικών εξετάσεων, όπως για παράδειγμα η δεσμιδογραφια ΚΝΣ), η φασματοσκοπική μελέτη, η μαγνητική τομογραφία αιμάτωσης, η μαγνητική εντερογραφία, η δυναμική απεικόνιση των μαστών αλλά και η μαγνητική απεικόνιση της καρδιάς.
Ο νέος Μαγνητικός Τομογράφος έχει εγκατασταθεί σε ειδικό κλωβό τεχνολογίας Ambient Experience, το οποίο αποτελεί σύστημα οπτικοακουστικών μέσων, ειδικά κατασκευασμένο για εύκολη και άνετη εκτέλεση μαγνητικών τομογραφιών σε κλειστοφοβικούς ασθενείς και παιδιά. Στηρίζεται στη χρήση συστημάτων πολυχρωματικού φωτισμού οπτικών ινών, συστημάτων ήχου και προβολών, τα οποία ελέγχονται συνολικά και συνδυαστικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι ο ασθενής βιώνει ένα περιβάλλον εξέτασης που δεν έχει καμία σχέση με την γνωστή παγερή ατμόσφαιρα των εξεταστικών χώρων. Κλινικοί ψυχολόγοι που συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη του συστήματος υποστηρίζουν ότι η παροχή πλούσιων αισθητικών πληροφοριών εμποδίζει την ανάδυση αισθημάτων φόβου και ανασφάλειας, επιτρέποντάς στους εξεταζόμενους να μην τρομάζουν και να είναι πιο ήρεμοι. Σαν αποτέλεσμα μπορούν να συνεργαστούν και καλύτερα κατά την εξέταση, αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα επιτυχούς απεικόνισης χωρίς ψευδεικόνες κίνησης.
Επιπλέον το τμήμα διαθέτει τον μοναδικό στην Ελλάδα, αξονικό τομογράφο Philips iCT 256, με δυνατότητα λήψης έως και 256 εικόνων ανά δευτερόλεπτο. Ο συγκεκριμένος τομογράφος είναι εφοδιασμένος με επιπρόσθετο ειδικό πρόγραμμα, iDose, που επιτυγχάνει μείωση της δόσης ακτινοβολίας σε ποσοστό έως και 40%. Πέρα από τις κλασσικές απεικονιστικές εξετάσεις έχει τη δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης ολοκλήρου του αρτηριοφλεβικού δικτύου αλλά και τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων όπως η μη επεμβατική αξονική κολονοσκόπηση, η αξονική τομογραφία αιμάτωσης του εγκεφάλου και η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία.
Οι δύο αυτές μονάδες (MR, CT) πλαισιώνονται από ανεξάρτητες κονσόλες επεξεργασίας εικόνων όπου, μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, στοχεύουν στη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των εξεταζόμενων δομών αλλά και στην ποσοτική ανάλυση της πληροφορίας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στο Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο έχει δημιουργηθεί, με την προσωπική φροντίδα του συντονιστή Διευθυντή του τμήματος, βιβλιοθήκη, ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, η οποία απαριθμεί 1.700 τίτλους ιατρικών βιβλίων και επιπλέον παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε 101 επιστημονικά περιοδικά.
Στον τομέα της επιστημονικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά κα διεθνή ιατρικά περιοδικά και συνέδρια. Επιπλέον έχει προβεί στην έκδοση 11 ελληνόγλωσσων ιατρικών βιβλίων και συμμετείχε ενεργά στην έκδοση ενός ακόμη ξενόγλωσσου.
Διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα επιστημονικές ημερίδες με στόχο την εκπαίδευση αλλά και την ενημέρωσή και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις νέες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της Ιατρικής Απεικόνισης. Οι συγκεκριμένες ημερίδες πραγματοποιούνται κυρίως στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με την παρουσία συναδέλφων ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, αλλά και στην αίθουσα της Ακτινολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος.
Επιπλέον πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση μαθήματα προς τους ειδικευομένους του τμήματος με σκοπό τη θεωρητική κατάρτιση. Τα μαθήματα αυτά λαμβάνουν χώρα σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας η οποία είναι εφοδιασμένη με ένα πλήρες σύστημα προβολής διαφανειών και επιπλέον έξι υπολογιστές, μέσω των οποίων ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του τμήματος, το οποίο είναι καταχωρημένο σε κάθε έναν υπολογιστή ανά ανθρώπινο σύστημα.
Τέλος, στα πλαίσια της έρευνας και της προαγωγής της γνώσης, το τμήμα συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά πρωτόκολλα. Για το επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο, το Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο έχει βραβευθεί δύο φορές.Το Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα Aκτινοδιαγνωστικά κέντρα της Ευρώπης καθώς είναι εφοδιασμένα με τα ποιο σύγχρονα απεικονιστικά συστήματα.
Συγκεκριμένα στο τμήμα είναι εγκατεστημένα τα ακόλουθα απεικονιστικά συστήματα:
Υπεύθυνος Ιατρός: Γιαταγάνας Γεώργιος - Διευθυντής
Εξετάσεις